marți, 29 mai 2012

Atentat ANTITERORIST

Atentat TERORIST ANTIROMANESC in Targu Mures

autor: FrontPress 29.05.2012
Luni dimineaţă, în jurul orei 5.00, a avut loc la Târgu Mureş un atentat terorist antiromânesc, poliţiştii anunţând deja că au realizat un cerc de suspecţi. Ţinta atacului a fost casa memorială Avram Iancu din localitate, care a fost incendiată cu mai multe cocteiluri Molotov. Din fericire, la acea oră nu se afla nimeni în clădire.
Poliţiştii încearcă să găsească vinovaţii însă nimeni nu a văzut nimic, informează Antena 3. Pompierii au reuşit să stingă focul înainte să se extindă şi să producă pagube însemnate.
Nu este prima dată când imobilul unde îşi desfăşoară activitatea şi  Fundaţia Culturală Avram Iancu este vandalizat. Şi în alţi ani, persoane necunoscute au distrus drapelul de pe clădire, plăcuţele cu inscripţii şi indicatoarele pentru turişti. Deasemenea în 15 martie 1990, cu ocazia zilei Maghiarilor de Pretutindeni, protestatarii au vandalizat statuia lui Avram Iancu din Târgu Mureş, acțiune care a degenerat în cele mai sângeroase conflicte interetnice din România de la finalul celui de al doilea război monduial. Avram Iancu a fost din nou ţinta radicalilor maghiari în luna martie a anului trecut când extremistul Csibi Barna a spânzurat în mod simbolic într-o piaţă publică din Miercurea Ciuc o replică din paie a revoluţionarului român.
Eroul românilor ardeleni s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene care lupta pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.
Atrocităţile antiromâneşti, punerea greoaie în practică a legii privitoare la desfiinţarea iobăgiei în Transilvania, refuzul guvernului revoluţionar ungar de a acorda libertăţi naţionale românilor şi votarea unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj, au dus la dezbinarea forţelor revoluţionare române şi ungare şi la ridicarea ţărănimii la luptă pentru rezolvarea problemei sociale şi a celei naţionale. Avram Iancu, la numai 25 de ani, a devenit astfel conducătorul oştii ţărăneşti antirevoluţionare. În fruntea acestei oşti şi în colaborare cu autorităţile militare imperiale austriece a organizat apărarea în Munţii Apuseni şi a respins numeroasele atacuri ale trupelor revoluţionare maghiare, superioare ca număr şi ca armament, câştigându-şi renumele de “Crai al munţilor”.
Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea, conducătorul răscoalei ţărăneşti din 1784. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu