duminică, 18 august 2013

Nicolae Steinhardt despre tigani


Printre ţigani. Rasismul este o demenţă, dar – cum să spun? – nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însuşirile ei, este o nerozie. Sunt mai degrabă certăreţi, rostul vieţii lor e gâlceava, harţa; fără de larmă şi tărăboi se asfixiază şi pier; pângăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoşi, minţim cu toţii, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie. Şi găsesc de cuviinţă să-şi întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun. (…) Şi nu le poţi intra în voie. Oricât de frumos le vorbeşti, orice umilinţă, orice făţărnicie: deopotrivă de inutile. Leneşi, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă, ca instinctul de conservare. Şi nu pot bea în cârciumi, numai afară, pe stradă, cu sticlele înşirate alături şi puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiţionism, o nostalgie a bâlciului; şi un jind al ocării, ţipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăciunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul ţopăitor. Cărora Coşbuc le-a găsit nume atât de potrivite şi care îşi fac din cur o goarnă“. 
Jurnalului fericirii“ (Editura Dacia, 1992, pagina 205)
Toate televiziunile au acum de rontait.
Numai despre  moartea Regelui Tiganilor, se vorbeste. Spun  ca sunt saraci si cer guvernului bani pentru plata operatiei din Turcia si pentru aducerea lui acasa. Dar cum sunt saraci cu atata aur, cu nuntile fastuoase care eclipseaza nuntile  copiilor mai marilor lumii ?
Sau cu averea pe care o au totusi vor, sa ne ciupeasca si de aceasta suma de 350.000 $ ca asa este tiganul. Daca are prosti pe care sa-i jupoaia, de ce nu ?
 Pretul acesta mare turcii l-au pus pentru ca,  la inceput au crezut ca este vorba de prim-ministrul Romaniei si apoi au aflat ca este Regele Tiganilor de Pretutindeni. Obrazul subtire cu cheltuiala se tine. Acum sa vedem cu ce iese la inaintare Betivache, caci el si cu GOGOSICA lui europarlamentara au castigat prin voturile tiganilor. Cred ca baga capul in  nisip  cum face de fiecare data ca strutul. Si acum romanii trebuie sa profite.
:))))
Sa urmarim mersul evenimentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu