marți, 6 august 2013

Scurt istoric


Vad ca acum abia se face putin tam-tam (sau poate mai mult) despre  tortionarii  comandanti de penitenciare care  chinuiau in mod bestial pana la moarte detinutii politici. Cum v-am mai scris in  prima jumatate a lunii iunie cand iesisem din spital si eram in Bucuresti dar nu aveam acces la internetul de care ma despartea numai un  perete interior in Bucuresti la ordinul unei  bestii care si-a depasit limitele  umane. Aceasta  nemernica mi-a taiat  legatura cu  ce se intampla la tv.sau radio, fara drept de a sti ce se intampla in tara, nestiind ce imi va aduce ziua de maine si cu dvs. nu stiam daca voi mai tine legatura. Fugeam la P-ta M.Kogalniceanu la internet cafe si acolo mai scriam cate ceva contra cost.
Si nu s-a oprit  a  luat toate amintirile  familiei mele, tot trecutul nostru.
Eu acolo am povestit crezand, ca nu mai am sanse  de supravietuire si de a fi pe picioarele mele.
Am scris un istoric scurt in  3 episoade cred a  trecutului meu, a familiei, mai ales a tatalui meu. Acolo am spus, caci am inteles ca erau  mosieri,  bunicul meu  ofiter in armata,  mort la granita cu Rusia intr-un mic conflict de uzura.
Bunica a ramas vaduva cu 9 copii, 2 fete si 7 baieti. Avand pamant mult toata lumea muncea, de la primii ani baietii de cand se puteau tine singuri pe cai.
Acum voiam sa va spun ca  6 dintre fratii lui tata, au fost de  dreapta.  Tatal meu care dupa ce a fugit  de frica muncii grele  la Bucuresti, cu inca 2 frati dar, nici acolo nu era usor, in asa fel incat  ceilalti  2 frati au fugit inapoi in  Piatra Neamt si tatal meu a ramas singur in Bucuresti.
Din cauza greutatilor, a imbratisat cauza comunistilor crezand din  adancul sufletului ca ei vor aduce dreptatea. Dar acolo s-a si insurat cu o pianista de origine italiana, mai mare ca el cu 12 ani. S-a inscris in PC in ilegalitate.
V-am mai povestit cum in anii 1956 a fost  cercetat in cladirea  Securitatii vis a vis de  fostul Notariat de stat langa Biserica Evreiasca din Ploiesti.
Tatal meu a spus cand facea normele oamenilor, sa nu  munceasca mult ca asa vor fi facute normele si poate vor fi zile cand vor fi obositi sau bolnavi si atunci nu isi vor face planul.PENTRU ACEST MOTIV, a fost anchetat 3 ani la securitate pentru  sabotaj. Dar nu asta a fost principala  problema  ci, aceia ca a scris mai marilor din Partid din judet despre aceasta situatie.Cu el seman cu scrisul.
V-am  mai spus ca tatal meu fiind vaduv eu eram lasata singura acasa cand pe la 3 noaptea venea masina Volga neagra a securitatii si il lua pe tata la ancheta. Acest lucru mi l-au spus vecinii mai tarziu. Asta era  ceva obisnuit la noi pe strada. Aveam un vecin care  a spus un banc politic, fiind ofiter a fost scos din armata si a facut 2 ani de puscarie la reeducare la Pitesti.Stiti cum  se spunea, cine  spune bancuri ia 2 ani dar, cine asculta ia 3 ani.
V-am mai scris ca tata avea 3-4 lazi cu bani stantati, deci neputand fi folositi, in beci. A avut casa mare in Bucuresti dar .... a ramas fara ea. Mie mi-a spus sa nu spun  de lazile cu bani la copii dar, eu am spus si tata a venit la mine si mi-a spus de ce am facut asta? Nu m-a batut dar, eu cand am extins casa, am rasturnat banii sub   fundatia casei. Tata mai avea un cutit scurt cu 3 muchii avand cap de soim,  din aur sau aurit cu ochi de rubin. De acela nu am povestit la nimeni insa, cand eram singura acasa il scoteam de sub sifonier, il desfaceam din hartia de ziar legata cu  sfoara si ma tot uitam la el cu admiratie dar,  pe taisuri nu puneam mana caci tara spunea ca e foarte ascutit. Va spun aceasta ca, in aceea perioada s-a dat ordin ca toate persoanele care detin aur sa-l arunce peste gardul Penitenciarului de pe str.Rudului. Asta pentru a nu fi nevoiti, sa dea in scris raport de unde il au. Sper ca tata nu a facut asta.Cred ca l-a vandut. Dar asta era o pacaleala ca oamenii  niciodata sa nu poata dovedi cu acte, ca au avut aur. Au fost si natafleti. Insa va spun  ca tata nu a vorbit niciodata de rau regimul comunist, cu toate ca erau mereu dispute in familia de la Piatra Neamt pe tema ca, tata este comunist si nu le trimite acolo  portia DE ZAHAR SI ULEI  pentru mine, CARE SE DADEA PE CARTELA.Cand eu intrebam pe matusa Ileana de ce  imi da painea goala(si aceea era pe cartela), matusa spunea sa mananc cu scuipat ca tata nu a trimis  zahar:)))
Doar atata a spus tata ca, daca nu fusese inscris in PC in ilegalitate, securitatea nu se mai  multumea cu bataia dupa care tata  statea zile intregi in  pat, ci era trimis la Canal si acolo ii ramaneau oasele si eu ajungeam la casa de copii. Daca de casa de copii am scapat, acum nu stiu daca scap de casa de batrani caci,  cea care  cere asta fara nici un drept, m-a lasat singura interzicand baietilor mei sa ma ajute, ca sa ma  sfarsesc fara ajutor. Vreau sa fie identificata ca spune ca este medic si isi zice Aura  de origine din Oradea.Mai ales ca a distrus tot trecutul nostru, (mandria noastra de luptatori) si a aruncat si steagul Romaniei la groapa de gunoi a orasului.
Orice a fost cu tatal si unchii mei, ei au fost oameni cu demnitate si indiferent de ce parte a baricadei au fost, au dat dovada de mult curtaj. Sunt mandra de inaintasii mei de o parte si de alta si de  inaintasii  mamei mele. Nu stiu cu cine seamana urmasii mei,  de le este rusine cu mine si se opun  cu toate puterile, scrierilor mele pe care le considera ceva rusinos. Dar lasand sa se murdareasca  alta  ciufa  care, imi spune mereu ca nu are bani, dar nu trebuia sa fure, ca sunt ca si moarta.
Una peste alta  este  mandria fiecarui om care  isi apara credinta,  in  ce considera in strafundul sufletului lui ca, este calea cea dreapta. Tata spunea ca generatia noastra, este  ultima generatie de sacrificiu. Dar au fost vorbe goale cu care ne-au imbrobodit comunisti, ca sa credem ca izbavirea noastra ca popor, este foarte aproape si putem pune mana pe ea curand.
Dar sa stiti ca eu am incredere in viitorul romanilor, dar nu stiu daca eu voi mai apuca acele vremuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu